FILME TORRENTTRADUSE|FILME NOI ONLINE 2012|FILME INDIENE 2012
Marţi, 2024-04-30, 4:25 AM
Bine aţi venit, Vizitator
Principală » 2011 » Septembrie » 28 » Achizitia si valorificarea nucilor si a miezului de nuca
12:51 PM
Achizitia si valorificarea nucilor si a miezului de nuca
Productia de nuci din Romania este paradoxala. Desi suprafetele cultivate sistematic cu livezi de nuci sunt extrem de scazute , totusi productia de nuca in coaja si de miez de nuca este importanta pentru spatiul Uniunii Europene. Cu toate acestea, productia actuala de nuca in coaja cuprinsa intre 20.000 si 50.000 tone/an reprezinta doar 25% din ceea ce Romania producea in perioada interbelica ( aproximativ 250.000 tone/an). In privinta achizitiei de nuca in coaja principalii actori sunt etnicii romi care cutreiera satele romanesti si bat din poarta in poarta si le ofera micilor producatori agricoli individuali tot felul de trocuri de genul ” imi umpli oala asta cu nuca, eu iau nuca tu iei oala” sau ” x kilograme de nuca pentru un litru de ulei de floarea soarelui sau pentru un kg de zahar”. Este o realitate . O alta realitate – foarte dura de data aceasta- e aceea ca acesti ” achizitori” conlocuitori nu spala nuca achizitionata, nu o usuca si nu au niciun interes sa selecteze miezul de nuca. De regula, daca doriti sa cumparati miez de nuca de la acesti ” conlocuitori” – achizitori trebuie sa luati in calcul ca intre 10-15% din cantitatea efectiva cumparata este reprezentata de coji maruntite si alte impuritati si ca veti avea nevoie de cel putin inca o selectare a miezului de nuca. Acestea sunt cele mai marunte probleme ce pot aparea in relatia cu romii ce fac achizitie si comert cu miez de nuca si nuca in coaja. Cele mai grave probleme ce pot aparea sunt acelea in care dupa ce se convine asupra cantitatii si calitatii ce urmeaza a fi tranzactionate , cumparatorii de buna credinta se pot trezi pur si simplu ca desi au vazut si platit o marfa oarecare, cand ajung la propriul lor depozit constata fie ca e o cantitate mai mica, fie ca au aparut micotoxinele si mucegaiurile care fac impropriu consumul uman al acestui produs. Si nu cred ca cineva isi poate permite sa plateasca o tona de miez de nuca ( cateva mii bune de euro) si apoi sa se trezeasca ca are un morman de miez de nuca sau nuca in coaja ce nu poate fi folosit decat pentru producerea de ulei pentru industrie. Un agent economic care face comert cu miez de nuca mi-a marturisit recent ca i s-a intamplat sa fie asteptat de romii cu care convenise sa incheie o tranzactie care presupunea cumpararea unei cantitati de nuca nu pentru a-i fi furnizata cantitatea respectiva ci pentru a fi pur si simplu jefuit. A scapat cu fuga, dar putin a lipsit ca sa nu fie agresat de un intreg clan de ” achizitori” cu palate cu turnulete , foarte informati ca omul venea cu bani la el pentru a cumpara miez de nuca. A fost genul de situatie in care ” mielul se duce singur in gura lupului”. Din acest punct de vedere, daca va aflati in situatia in care aveti nevoie de o cantitate de miez de nuca sau nuca in coaja sa nu o cumparati chiar de oriunde si in orice conditii. Cel putin in relatia cu achizitorii romi va recomand sa conveniti ca receptia cantitativa si calitativa sa se faca la sediul firmei dvs, chiar daca aceasta inseamna ca dvs veti suporta si cheltuielile de transport pana la sediul firmei dvs. Si inca un lucru destul de important: NICIODATA SA NU DATI AVANS PENTRU CANTITATILE DE NUCA IN COAJA SAU DE MIEZ DE NUCA PROMISE DE CATRE ROMII ACHIZITORI! NICIODATATA! Am patit acest lucru cu cineva din COMANESTI , BACAU. Numele persoanei in cauza este Bors Traian ( Bebe) iar suma in cauza este de 5000 lei. Nu am mai vazut nici banii si nici nuca promisa. Persoanele interesate sa initiieze o afacere care are ca scop achizitia si comercializarea nucilor in coaja si a miezului de nuca au o foarte buna oportunitate in acest domeniu daca tinem cont ca romii achizitori in marea lor majoritate nu desfasoara o activitate fiscalizata si nu ofera niciun fel de garantie asupra calitatii produselor livrate. In industria alimentara romaneasca si in cea europeana sunt foarte multi potentiali clienti care s-au saturat pur si simplu de “tiganismele” achizitorilor romi de la noi din tara. Acesti potentiali clienti cauta sa lucreze cu agenti comerciali care presteaza servicii de calitate in acest domeniu si care au proceduri clare de urmat in fiecare faza a achizitiei propriu-zise, care furnizeaza produse uscate in limite ce permit pastrarea indelungata a produselor si care sunt dedicati activitatii cu foarte mult profesionalism. Pentru ca am fost intrebat de catre foarte multe persoane despre cum se face achizitia nucilor in coaja de la micii producatori astfel incat sa nu existe riscuri majore de pierderi pentru achizitor/cumparator, iata care sunt principalele chestiuni ce trebuie luate in considerare de catre acestia atunci cand cumpara nuci. Starea de curatenie a nucii in coaja trebuie sa fie foarte buna, fara noroi, frunze sau alte impuritati. In cazul in care nuca este murdara excesiv trebuie acordata atentie marita verificarii calitatii miezului si a greutatii volumetrice a nucii respective. O umiditate crescuta a nucilor poate determina aparitia mucegaiurilor si a micotoxinelor daca nu se ia imediat masura uscarii naturale sau industriale a nucilor, fapt ce determina deprecierea calitativa a miezului de nuca. Umiditatea recomandata pentru depozitarea miezului de nuca este de 5-6 %, iar pentru nuca in coaja este de 10-12%. Daca umiditatea miezului de nuca este mai mare decat atat este absolut obligatoriu ca acesta sa fie supus uscarii industriale , pentru eliminarea in timp util a excesului de apa. In perioada 15 septembrie -15 noiembrie e bine de stiut ca nuca culeasa in anul curent are o greutate volumetrica mai mare de 480 de kg/metru cub. Tot ce este peste aceasta greutate reprezinta apa ce trebuie eliminata prin uscare naturala sau industriala. De aceea se recomanda ca in aceasta perioada achizitia nucilor sa se faca prin masurarea volumului nucilor si nu a greutatii efective a acestora. Pentru usurarea achizitiei se ia in calcul ca o galeata de 10 litri plina ras cu nuci in coaja trebuie sa cantareasca 4,8 kg de produs. Un sac de rafie obisnuit, ca cele pentru ingrasaminte chimice, plin cu nuci uscate corespunzator trebuie sa aiba aproximativ 22,5-24 de kg. Daca se depaseste aceasta greutate , surplusul este reprezentat de apa. Daca vanzatorul nucii in coaja nu vrea sa tina cont de aceasta realitate , NU VA RECOMAND SA ACHIZITIONATI nuca decat dupa data de 15 noiembrie, cand deja acel surplus de apa este eliminat in mod natural. Daca nuca achizitionata in intervalul 15 septembrie -15 noiembrie are 4,8 kg sau mai putin /galeata de 10 litri este absolut obligatorie verificarea calitatii miezului de nuca pentru ca este posibil ca nuca respectiva sa fie veche de cel putin un an de zile. In aceasta situatie trebuie sa fie verificat daca miezul e ranced sau cu viermi. Daca achizitorul nu verifica acest lucru exista un risc destul de mare de a achizitiona un produs impropriu pentru consumul uman. Pe piata romaneasca exista si achizitori care prefera sa cumpere de la micii producatori miezul de nuca direct curatat. In aceasta situatie este foarte important de urmarit gradul de umiditate al miezului de nuca si impuritatile Pentru valorificarea la preturi corecte a nucilor in coaja achizitionate de la micii producatori agricoli este indicat ca intreaga cantitate de nuca sa fie selectata riguros si calibrata pe dimensiuni.
Ataşamente: Imagine 1
Categorie: Plantarea,achizitionarea,valorificarea nucilor | Vizualizări: 1001 | Adăugat de: sancez | Tag-uri: miez de nuca, productia nucului, nuci verzi, nuci | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]
Check PageRank
Pentru Link Exchange contact - radiovedete[at]yahoo.com : Muzica Noua - wWw.AscultaMp3.Ro , Director Web muzica magazin online magazin online electronice Descarca gratuit filme de pe torrente